Laptop café, számítógép, okostelefon mindenkinek

A jövő hihetetlen akkumulátorai, nem csak laptopba

na-ion sóakkumulátor

Sóakkumulátor

Bőrerő és nanoszálak, hogy csak a legfurcsábbakat említsük

Az okoskütyük megjelenésével az akkumulátorok iránti igény is megnőtt. Nagy kapacitású, vékony és könnyű telepeket szeretnénk eszközeinkbe szerelni. A legjobb az volna, ha a laptop akkumulátora csak néhány tíz gramm volna és egész nap bírná a strapát.

A kutatók és mérnökök folyamatosan dolgoznak az akkumulátorok fejlesztésén, de mindez idáig a több mint 100 évvel ezelőtt feltalált eszköz elvi működését fejlesztették tovább, valódi újítás alig-alig került bevezetésre. Lássunk néhány igazán újszerű áramforrás ötletet.

Arany nanoszálas akkumulátorok

Az arany nanoszálak az emberi hajszálnál ezerszer vékonyabbak, és előnyös tulajdonságuk, hogy az elektrolitokban egyáltalán nem változtatják meg fizikai és kémiai tulajdonságaikat. Az arany nanocsöves akkumulátorok 200 000 töltési ciklus után is tökéletesen, maximális kapacitással működnek. Bár az előállításuk meglehetősen drága, várhatóan örök életű elemekről lesz szó.

Nátrium-ion akkumulátor

Az egyszerű konyhasóval működő akkumulátor prototípusát Franciaországban készítették el. A működési elvet titokban tartják, egyelőre annyi nyilvános, a telepek 90Wattórra/kilogrammos energiasűrűségre képesek és 6,5 centiméteres átmérőjű szabvány elemekként is gyárthatók.

Emberi energia

Az ember mozgása közben rengeteg statikus elektromosságot termel, ezt csak valahogyan be kell takarítani. A jövőben nem lesz szükség akkumulátorokra, a ruházat képes lesz a súrlódási energiákat elraktározni.

Hogyan működik ez? Egy elektródát használnak a betakarításra, egy 50nm-vastag arany fóliát. Az arany film alatt helyezkedik el a szilikon gumi réteg, mely több ezer apró szálat tartalmaz, amelyek elősegítik hogy nagyobb felület érintkezzen a bőrrel, amely megteremti a súrlódás. Mivel a szerkezet egyik eleme a bőr, az eszköz meglepően kicsi lehet.

A jövő hihetetlen akkumulátorai, nem csak laptopba, hanem mindenféle elektromos kütyübe beszerelhető. A jövőben a laptop akkumulátorai méretben és súlyban is lényegesen kisebbek lesznek a mostaniaknál, a szakértők pedig új technológiákat vezetnek be, mely segítségével napokon keresztül használhatod egyetlen töltéssel a mobil számítógépet. További érdekes részleteket az alábbi témákat olvasva ismerhetsz meg: laptop, akkumulátor, laptop akkumulátor, laptop töltő, lítium-ion akkumulátor.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!