Laptop café, számítógép, okostelefon mindenkinek

Tudod, hogy melyik csatlakozó mire való a laptopon?

Laptop port csatlakozó

Laptop csatlakozói és portjai

Portok és csatlakozó bemenetek

A laptopon és személyi számítógépen rengeteg különféle csatlakozó található, melyről nem mindig tudjuk pontosan, hogy mire való. A legtöbb ember a laptop töltő csatlakozóját és az USB portot ismeri, esetleg a LAN csatlakozó aljzatot, de ezeken kívül is van egy sor csatlakozó a laptopon, nézzük őket sorban.

USB portok

Laptop USB

Laptop USB csatlakozók

A USB port csatlakozó három elterjedt típusa van a laptopokon. A legelterjedtebb típus az A, melyet mindenki jól ismer. A USB portokat sebességük szerint különböztetjük meg, jelenleg USB 2.0 és USB 3.0 található a legtöbb eladásban lévő gépen. A könnyebb kezelhetőség érdekében a 3.0 USB csatlakozók belsejét kék színű műanyagból készítik.

A hagyományosnak mondott USB mellett előfordul még a B típusú USB port és a mini USB port. Ezeket általában speciális eszközök csatlakoztatására használjuk, a B típusú csatlakozó általában a periférikus eszközök hátoldalán található.

IEEE-1394-es port

Laptop csatalakozó FireWire

IEEE-1394 Fire Wire

Az IEEE-1394 portot digitális eszközök csatlakoztatására használják, általában digitális fényképezőgépek vagy videokamerák adatainak letöltése oldható meg így a laptopra. Működését tekintve a USB portra hasonlít, de lényegesen nagyobb az adatátviteli sebessége. A USB 3x terjedésével kiszorul a piacról.

A FireWire-nek is nevezett csatlakozó bizonyos esetekben belső hálózatok kiépítésére is használható, manapság ritkán alkalmazzák erre. Elterjedésekor a DELL és az Apple gépeiben volt szerepük.

PCMCIA / ExpressCard

A PCMCIA csatlakozófelület laptopok számára készült, segítségével univerzális csatlakozófelületet kaptak a mobil számítógépek. Az utóbbi időben ezt a felületet teljes egészében a modernebb és gyorsabb ExpressCard-ok veszik át. A csatlakozó, bővítő helyként szolgál a laptop számára, segítségével TV-tuner kártyát, kártyaolvasót és kiegészítő portokat telepíthetünk a laptopba.

Laptop lakat nyílás

Laptop csatlakozó nyílás lakatnak

Laptop lakat nyílása

Kevesen tudják, hogy a legtöbb elektronikai eszközt le lehet lakatolni. Az itt látható téglalap alakú nyílásba helyezett speciális lakat segítségével rögzíthetjük mobil eszközünket, mely így nehezebben lopható el. Természetesen a rongálástól nem véd a szerkezet.

S/PDIF csatlakozó

Az S/PDIF csatlakozó segítségével házimozi hangrendszert csatlakoztathatsz a laptophoz vagy asztali számítógéphez. A hangrendszer típusától, a csatornák számától függően a csatlakozó lehet 5.1-ez vagy 7.1-es. A csatlakozó szinte minden esetben el van látva az S/PDIF felirattal.
A legfontosabb csatlakozó azonban egyértelműen a laptop töltő csatlakozója, mely segítségével a laptop energiaellátása történik. Ennek a csatlakozónak a hibája a teljes rendszer hibáját okozhatja, ezért ha bármilyen rendellenességet fedezünk fel a működésében, azonnal vigyük a laptopot szervizbe.


Tudod, hogy melyik csatlakozó mire való a laptopon, vagy szeretnéd megtudni ebből a posztból? Mire valók a laptop csatlakozói, milyen tíousai vannak, hogy néz ki a laptop töltő csatlakozója és a USB vagy az IEEE-1394 port. Mire való a laptop csatlakozó, erre és ilyen érdekes kérdésekre kaphatsz választ nálunk, ha érdeklődsz. További érdekes és izgalmas témák olvasóink számára: laptop töltő, laptop csatlakozó, USB, laptop ismertető.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!