Laptop café, számítógép, okostelefon mindenkinek

Gyorsítsd SSD-vel a laptopodat

Laptop SSD HDD meghajtók

Külsőleg nem sokban különbözik az SSD és HDD

Kevés ráfordítással újra használható lesz a géped

A négy-öt évvel ezelőtt vásárolt laptopok egyre inkább lelassulnak, elavultabbá válnak. Mit tegyünk, ha a jó állapotban lévő gépet újra használható állapotba szeretnénk hozni? Irodai jellegű munkára, internetezésre, szövegszerkesztésre és még sok egyébre is tökéletesen megfelelnek ezek a laptopok, csak egy kisebb módosítást kell végrehajtanunk.

A laptopok felújítása valamivel nehezebb, mint az asztali gépek modernizációja, mivel a legtöbb alkatrészt speciálisan az adott modellhez tervezték, a videokártya pedig szinte mindig alaplapra integrált (oda van forrasztva az alaplapra), tehát nem cserélhetjük ki. A laptop felújításakor két hardverelemet cserélhetünk, bővíthetünk: memóriát és merevlemezt.

Kezdjük a RAM-mal

Laptop RAM modul

Mindkét foglalatban van memória modul.

A legtöbb régi laptopban 1 Gb vagy 2 Gb memória található. A laptop sebességének növelése és teljesítménye a legkönnyebben úgy fokozható, hogy plusz memóriapanelt vásárolunk. A laptop modelljétől függ, hogy hány memóriabővítő hely van, általában kettő. Ideális esetben egy darab 2 Gb-os panel található az egyik slotban, ilyenkor csak egy újabb 2 Gb-os panelt kell vásárolni. Ha egy darab 1 Gb-os panel van a laptopban, akkor vagy lecseréljük két darab 2 Gb-osra, vagy egy darab 2 Gb-ost szerelünk be, mindkettő jó megoldás, de az utóbbi olcsóbb. Akkor jártunk rosszul, ha két darab 512 megabájtos panel van a laptopba, mivel ilyenkor a modernizációnál nem érdemes ezek közül a panelek közül egyet sem megtartani. Ilyen esetben két lehetőségünk van: két darab 1 Gb-os panelt vásároljunk vagy két darab 2 Gb-osat. Bár első ránézésre közömbösnek tűnhet, hogy egy darab 2 Gb-os panel van a laptopban vagy két darab 1 Gb-os, valójában az a cél, hogy mindkét foglalatban legyen memóriapanel, mivel ilyenkor az alaplap fizikailag több csatornán keresztül tud hozzáférni a memóriához.

A laptopban DDR, DDR2 vagy DDR3-as típusú memóriamodul foglalat lehet. Csak a megfelelő típusú memória helyezhető az egyes csatlakozó aljzatokba, ezt a bővítést házilag is megoldhatod, de mivel a legtöbb szervizben a memória árában benne van a megfelelő modell kiválasztása és a csere is, ezért fölösleges ezzel próbálkozni.

TIPP: mindig igyekezzünk az összes memóriahelyre memóriát helyezni, lehetőleg ugyanazt a modellt!

SSD-vel repül a laptop

A legnagyobb teljesítménynövekedést azzal érhetjük el, ha laptopunkban a HDD merevlemezt SSD-re cseréljük, és erre telepítjük az operációs rendszert. Ez a beruházás azért is előnyös, mert a régi merevlemezt egy külső „zsebbe” helyezve két meghajtót használhatunk egyszerre.

Miért gyorsabb és jobb az SSD?

A laptop SSD meghajtója úgy működik, mint a pendrive, csak annál sokkal gyorsabban. Nincs benne mozgó alkatrész, a teljes tárterület egyszerre és azonnal hozzáférhető. Az SSD meghajtó olvasási és írási sebességét csak a hozzáférés határozza meg, lassítja le. Egy átlagos, régi laptop esetében ideális megoldás, ha egy 120 Gb-os SSD meghajtó vásárolunk. Vásárláskor arra kell odafigyelnünk, hogy az elterjedt, 2.5 inches SSD-t válasszuk ki, ne pedig a kevésbé ismert 1.8-ast. Ha laptop szervizben vagy szaküzletben vásárolunk, megkérhetjük az eladót, hogy cserélje ki a merevlemezt, így biztosan a megfelelő eszközt vásároljuk meg.

Ne felejtsük el: az új meghajtóra új operációs rendszert kell telepíteni.

TIPP: Ha a régi laptopodba egyszerre vásárolsz RAM-ot és SSD-t, és a laptop alaplapja alkalmas 64-bites Windows telepítésére, akkor a 4Gb-os RAM megfelelő működéséhez ezt a Windows verziót kell telepíteni.

Gyorsítsd SSD-vel a laptopodat, hiszen ez az egyik legolcsóbb megoldás. Régi laptopok felújítása és modernizálása memóriabővítéssel és a HDD SSD-re cserélésével lehetséges a legolcsóbban. Végezhetjük szervizben a modernizálást, ahol a szakemberek kiváló szolgáltatást nyújtanak mindenki számára és nem kell otthon barkácsolni. A további olvasáshoz ajánlott témák: SSD vagy HDD, SSD, laptop, szerviz, szolgáltatás, laptop SSD, RAM.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!