Laptop café, számítógép, okostelefon mindenkinek

Az első szovjet laptop

Elektronika MC 1504 laptop

Első szovjet laptop MC 1504

Oroszországban is készültek számítógépek

Az első amerikai laptopokhoz képest a szovjet laptopok sokkal olcsóbbak voltak. A forgalmazói ára nem volt több mint egyhavi átlagfizetés. Csakhogy amerikai társaival ellentétben az akkori Szovjetunióban lehetetlen volt laptophoz hozzájutni, bármennyit is kínáltak volna érte a vásárlók. A laptopnak a mai Oroszországban nem volt szüksége marketingre, mivel egész egyszerűen keveset gyártottak belőle. Mivel a maga korában hiánycikknek számított, ezért nagyon nehéz ma működő példányokat fellelni és a rendelkezésre álló információk is meglehetősen hiányosak.

Az első Szovjet laptop neve „Elektronika” volt, jellemzően akkoriban minden eszközt és berendezést így hívtak, amelynek belsejében áramkörök lapultak. Az első sorozatban gyártott modell 1991-ben jelent meg MC1504 típusjelzéssel. Az akkori orosz mérnökök leleményére és találékonyságára utal, hogy a Toshiba T1100 Plus laptop modellre emlékeztetett nem csak külső megjelenésében, de paramétereiben is.


A szovjet laptop memóriája 640 kilobyte, videokártyája CGA volt és 650×200 képpontos kijelzővel szerelték. A processzor 16 bites volt, 4.77 MHz sebességgel amit turbo üzemmódban 7.16 MHz-re tudott feltornászni. Az első szovjet laptop 4.5 kilogramm volt, mely még épp alkalmas volt arra, hogy szállítsák.

A laptopba több csatlakozót is beépítettek, mely segítségével színes vagy fekete-fehér kijelzőt csatlakoztathattak hozzá, egyéb eszközök számára egy RS-232-es port volt fenntartva.

Az első szovjet laptop deficit volt, ezért csak nagyon kevés tulajdonos örülhetett a mobil asztali gépnek. A Szovjetunióban gyártott laptop a Toshiba számítógépének koppintása, másolata volt, melyet nyugati alkatrészekkel lehetett szervizelni, amit nagyon nehéz volt beszerezni és megvásárolni. További nagyon érdekes és izgalmas témák olvasók számára: laptop, első laptop, orosz laptop, laptop kijelző, szolgáltatás.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!